Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Vaš uspjeh ovisi isključivo o vama!

srečaZapamtite, niste krivi za sve što vam se događa u životu, ali ste odgovorni. 

“Kriva sam za sve”, ”Tako mi treba, zaslužila sam” samo su neke od fraza koje je svatko od nas barem jednom koristio i  kažnjavao sebe i više nego što je bilo potrebno. 

Rečenice koje koristimo imaju direktan utjecaj na naš način razmišljanja i razumijevanja svijeta oko nas. Velik broj ljudi nije ni svjestan koliko neke riječ, rečenice i načini razmišljanja utječu na naš život. Svi smo se mi  barem jednom našli u situaciji gdje su nas nečije riječi povrijedile, situaciji u kojoj nam se nije sviđalo nečije ponašanje,  kao ni način na koji smo rješavali tu situaciju.

Ponekad smo suviše strogi i kritični prema sebi, iako je velik dio tih događaja sada dio naše prošlosti i nemaju nikakav utjecaj na našu sadašnjost, osjećamo se krivima i bespotrebno mučimo sami sebe.

Trebali bismo shvatiti da kada kažemo da smo sami krivi za sve,  te riječi pune negativnih konotacija sprječavaju naš mozak u realnoj prosudbi. Isto tako, one blokiraju našu sposobnost pregovaranja i sprječavaju nas u suočavanju sa situacijom na pozitivan način te nas na taj način navode da povjerujemo kako zaslužujemo sve negativne stvari koje nam se dešavaju.

Ono što bismo trebali napraviti jest početi shvaćati da smo svi mi odgovorni, ali ne i krivi za ono što nam se događa u životu.

Ovakav pristup daje nam mogućnost kontroliranje svake situacije. Kada razmišljamo na ovaj način imamo mogućnost djelovati, pokušati riješiti situaciju te ju promijeniti ili poboljšati.

Ako odlučimo svaku situaciju prepustiti sreći i sudbini, više nećemo biti odgovorni za svoj život. Na kraju će se dogoditi da ćemo svaku situaciju u kojoj se nađemo i svu svoju radost ili patnju pripisivati čistoj slučajnosti. Pokretanjem takvog načina razmišljanja postajemo pasivni promatrači koji su lišeni osobnog poštovanja i samopouzdanja.

Naš život i naši uspjesi u našim su rukama. Kada počnemo razmišljati na ovaj način, naša iskustva, pozitivna ili negativna, prestati će izmicati našoj kontroli. Prestanite kažnjavati sami sebe, prestanite se konstantno kritizirati i osjećati krivima.

Prestanite gubiti vrijeme razmišljajući kako zaslužujete sve što vam se događa. Volite i poštujte sebe. Budite odgovorni za svoj život kako ne biste ugrozili vlastito samopoštovanje.

Mel

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *