Zlatarnica Rodić otkriva: ‘Koja simbolika stoji iza vjenčanog prstenja?’

Dok se mnogi parovi vode za rutinskim odrađivanjem logistike oko ženidbe, stavljajući fokus na vizualne detalje poput odabira frizure, odijela, boje stolnjaka ili vrste cvijeća, u pozadini cjelokupnog događanja nalazi se snažna odluka o predavanju, odanosti, spajanju i ljubavi koja tiho ali odgovorno stoji iza čina stavljanja prstena na ruku.

Prsten je snažan simbol trajnosti i nepromjenjivosti, a u kontekstu vjenčanja nosi potvrdu povezanosti i odanosti partneru. Njegovu simboliku još dodatno pojačava kružni oblik. Naime, u svim religijama, učenjima, znanjima i naslijeđima krug simbolizira apsolut, vječnost, božansko, cjelovito i savršeno. Prsten stoga doslovce finalno materijalizira odluku o braku i stavlja na ruku oba partnera izjavu pripadanja i vjernosti.

Odabir ruke na koju će ići vjenčani prsten ovisi o kulturi, a kod nas je to najčešće lijeva ruka. Prema starim kineskim i vedskim znanjima, lijeva strana tijela označava našu žensku, a desna našu mušku stranu. Stavljajući prsten na lijevu ruku i to na konkretno četvrti prst ima također snažnu simboliku. Naime, četvrti prst predstavlja ljubav. S obzirom na to da su u davnini vjenčano prstenje nosile samo žene – koje bi tako ‘pripadale’ svom muškarcu, prsten se u našim krajevima tradicionalno stavlja na lijevu ruku.

Zavirili smo u obiteljsku zlatarnicu Rodić i preispitali situaciju po pitanju odabira burmi.

“Burma je proizvod koji je možda najosjetljiviji. Svaki drugi nakit nije obavezujuć i najčešće ima funkciju ukrasa. Burma nije samo prsten i zato je ispravan odabir ovdje dosta složeniji i ozbiljniji.” govore Rodići.

Najčešće izrađivani od bijelog i žutog zlata, u kolekciji se ističu i oni od crvenog zlata. Kako i čime će biti ukrašeni, također nosi zasebnu simboliku. Dijamant je kroz povijest dobio poziciju vodećeg kamena, te na sam spomen izaziva poštovanje, noseći priču o dugovječnosti i dragocjenosti. S druge strane tu je i brojno drugo kamenje, koje svjesno ili nesvjesno odabrano, na vašem vjenčanom prstenu predstavlja određenu kategoriju odnosa. Dok rubin označava strast, safir simbolizira čistoću i duhovnost, a zeleno kamenje simbolizira vjernost.

“Zajednički dolazak budućih mladenaca u našu zlatarnicu, potraga po kako kažu – beskrajnom broju modela, isprobavanje uz one sitne i preslatke prepirke i pokoji duhoviti komentar, definitivno su najdraži trenuci.”, sa smiješkom nam prepričavaju Rodići.

Na pitanje kakve su razlike u pristupu muškaraca i žena odabiru burmi, odgovaraju: “Najčešća je zabluda da je muškarac opušteniji oko odabira i da prepušta glavnu riječ svojoj odabranici. Pokazalo se kako su upravo muškarci najzahtjevniji kupci. Ovdje se radi o odabiru predmeta u koji se vrlo lako može potkrasti ženstvena nota i stoga je našim kupcima često važno da se naglasak stavi na muževnost u dizajnu.”

Pitali smo ih i na koji način se burme naručuju i izrađuju. “Trenutna kolekcija burmi u većini situacija predstavlja ogledni primjerak. Praksa je da se na temelju određenog dizajna, burma dodatno personalizira. Budući mladenci sami daju upute o promjenama, nadogradnjama, ali i financijskim kategorijama unutar kojih se krećemo. Na nama je potom da izvedemo upravo ono što su zamislili. S obzirom na to da se radi o dugogodišnjoj obiteljskoj tradiciji i generacijama prenošenom znanju ručne izrade nakita, u mogućnosti smo ponuditi vjenčani prsten koji je na svim razinama unikat.”

Pozivamo buduće mladence da s povjerenjem kontaktiraju zlatarnicu Rodić telefonom na broj 014814936, mailom na zlatarnicerodicinfo@gmail.com ili osobnim dolaskom u poslovnicu na adresi Bakačeva 11 u Zagrebu (nasuprot Zagrebačke katedrale).

Više o zlatarnici Rodić na WEB ili FACEBOOK stranici.

Tekst: Tena Cuculić / Foto: Marko Cuculić

IMG_5930 copy IMG_5966 copy IMG_5971 copy IMG_5977 copy IMG_5967 copy IMG_5954 copy IMG_5927 copy IMG_5913 copy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *