Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Kako spriječiti bolesti srca?

Vrhunski stručnjaci Poliklinike Aviva govorili su o srčanim bolestima, važnosti kretanja i magneziju, ključnom mineralu koji može spasiti srce od zatajenja.

EDUKATIVNA RADIONICA

U maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, 3. listopada 2015. održana je zanimljiva edukativna tribina “Kreni sa srcem”, na kojoj su renomirani stručnjaci iz Poliklinike Aviva govorili o važnosti zdravlja srca. Primarijus mrsc. Ivan Sokol, dr.med., kadriolog, magistra nutricionizma Mirela Marić, magistra kineziologije Ivančica Vadjon te farmakologinja iz KB-a Dubrava govorili su o kardiovaskularnim bolestima kao velikom problemu današnjeg doba te naglasili kako je magnezij na najboljem putu da postane najznačajniji mineral našeg vremena, jer može spasiti srce od zatajenja i spriječiti bolesti srca. Istaknuto je kako danas svaki drugi Hrvat umire od kardiovaskularnih bolesti, što je alarmantan podatak. Ovi renomirani stručnjaci objasnili su tko spada u rizične skupine, ali i kako kvalitetno živjeti nakon što obolimo te koji su faktori bitni kako bi ljudi svoje srce očuvali zdravim.

Zdravlju srca pridonosi pravilna prehranu, ali i svakodnevno kretanje, o čemu su govorile nutricionistica Mirela Marić i kineziologinja Ivančica Vajdon. Stručnjakinje iz Poliklinike Aviva objasnile su što je potrebno svakodnevno raditi kako bismo čuvali svoje srce. Nutricionistica Marić je između ostalog naglasila važnost magnezija u svakodnevnoj prehrani jer se pokazao blagotvornim za zdravlje srca, ali i na cjelokupni organizam. Nutricionistica M. Marić istaknula je da je najbolje uzimati prirodan magnezij iz Mg Mivele kako bi fizička aktivnost bila potpunija, pri čemu je važno istaknuti da nije svaki izvor magnezija isti i da ga je u tijelo najbolje unijeti hranom i vodom. Kada se konzumira magnezij koji je prirodno sadržan u mineralnoj vodi,  on je tijelu  na raspolaganju u svom prirodnom mediju. Drugim riječima, bolje ga je piti jer se tako lakše apsorbira, za razliku od nekih sintetskih dodataka prehrani koji mogu biti teže iskoristivi ili imati određene popratne učinke. Prirodni magnezij u Mg Miveli u topivom je obliku kojeg organizam iz tankog crijeva lako apsorbira u krvotok, ne izazivajući laksativni učinak na probavu.

Svi su govornici upozorili na najugroženije skupine kojima prijete kardiovaskularne bolesti te govorili o tome kako ih na vrijeme prepoznati i prevenirati. Najugroženija su skupina osobe koje žive sjedilačkim načinom života i uopće se ne kreću. Za te je osobe, kako je naglašeno na tribini, od osobite važnosti da prije početka vježbanja obave pregled kod kardiologa koji će im dati osnovne smjernice koliko i što smiju, a što ne. A kako je rečeno, vježbanjem i dovoljnim unosom magnezija jačamo srčani mišić. Tako on postaje efikasniji, a samim time bolje pumpa krv kroz naše tijelo, što mu je i osnovna zadaća. To znači da srce potiskuje više krvi svakim otkucajem te tako kuca sporije i održava krvni tlak pod kontrolom.

Nakon velikog broja kvalitetnih, zanimljivih i korisnih savjeta o srcu, krvnom tlaku, važnosti kretanja i brojnim drugim zanimljivostima, svi prisutni saznali su što je sve potrebno za zdravlje srca, kako smanjiti krvni tlak i kolesterol, kako odrediti intenzitet vježbanja i odabrati aktivnost, te kako je učiniti dijelom svakodnevice.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *