Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Grožđe je dobro za vas

grozdeSezona je grožđa i smatram da je teško odoljeti slatkim bobicama grožđa kada su ispred vas, a još bolja vijest je da su ti plodovi prepuni esencijalnih nutrijenata i ljekovitih svojstava.

 
Grožđe je dobar izvor vitamina
Postoje razne vrste grožđa, različitih boja i okusa. Postoje crna, ljubičasta, zelena, kao i ružičasta grožđa.
Neovisno o vrsti grožđa, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kiseline. Oko 100 g grožđa sadrži blizu 20-25% dnevne potrebe za vitaminom C.
Grožđe je bogato esencijalnim mineralima
Jedan od razloga zašto je grožđe dobro za vaše zdravlje i zašto treba biti dio vaše svakodnevne prehrane su i različiti minerali koje vaše tijelo može dobiti iz tih plodova. Najznačajniji minerali prisutni u grožđu su mangan i kalij. Ovi minerali su neophodni za održavanje dobrog zdravlja, smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresije i djeluju na imunitet.Ostali minerali koji se nalaze u grožđu su bakar, cink, kalcij, fosfor, željezo i selen.
 
Grožđe je dobro za vaše srce
Najvažnija korist koja proizlazi iz prehrane grožđem je bogatstvo antioksidansa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidansi se vežu na „slobodne radikale“ u vašem tijelu i smanjuju naslage na krvnim žilama, čime se poboljšava zdravlje vašeg srca.
Brojne studije su pokazale da crno vino – kada se konzumira u umjerenim količinama – povećava razinu HDL („dobrog“ kolesterola), a smanjuje razinu LDL („lošeg“) kolesterola u krvi.
Važno je napomenuti da sjeme i koža grožđa sadrže najbogatiju koncentraciju antioksidansa resveratrola. Resveratrol je spoj koji čuva srčani mišić fleksibilnim i zdravim. Razlog zašto je „crveno vino“ steklo popularnost je zbog svoje visoke koncentracije resveratrola. Kod Francuza je utvrđeno da imaju nizak postotak srčanih bolesti i smatra se da je to zbog njihove potrošnje crvenog vina i grožđa.
Grožđe također sadrži spoj nazvan saponin koji pomaže smanjiti apsorpciju kolesterola i smiruje upalu, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Dakle, grožđe je definitivno dobro za srce.
Utvrđeno je da grožđe ima nekoliko anti-mikrobnih svojstava, koja nisu štetna za korisne bakterije u želucu. Ispitivanja su pokazala da ekstrakt grožđa smanjuje rast preko 14 različitih tipova štetnih bakterija koje se obično nalaze u ljudskom crijevu i želucu, uključujući E. coli, Salmonella i H. pylori (što uzrokuje čir želuca).
Grožđe, ne samo da je ukusna užina, već i veliki benefit za ljudsko tijelo. Grožđe možete jesti kao svježe voće ili kao suho voće, piti u obliku crnog vina i soka od grožđa te na taj način pomoći svom tijelu.
Budući da se grožđe nalazi visoko na ljestvici voća koje zadržava visoku razinu pesticida, birajte organski uzgojeno grožđe.
Mag nutricionizma Meri Filipović

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *