Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Chef Bojan Brguljan – majstor okusa na domaćim krstarenjima

P7213384Zamislite život na godišnjem, dok se za vas brine osoblje ispunjavajući baš svaku vašu želju – ima li što bolje? Posebno kreirane sobe pružaju savršen odmor, a brojni dodatni sadržaji olakšavaju uživanje u svakom trenutku. No, ono što putnike posebno oduševljava je miris hrane koji podsjeća na specijalitete na kojima su odrasli. Upravo takav doživljaj nudi ploveći hotel Infinity, jedan od brodova u floti vodeće hrvatske putničke agencije specijalizirane za krstarenja Katarina Line. Iako riječ o hotelskom smještaju, svi obroci su netipičnog „hotelskog“ mirisa – doručak podsjeća na onaj kod kuće, a švedski stolovi za ručak i ranu večeru, kojima se putnici često vraćaju nekoliko puta, osmišljeni su tako da dok plovite uživate u okusima destinacija kroz koje prolazite. Upravo taj miris prefine hrane potaknuo nas je da zavirimo u brodsku kuhinju i upoznamo osobu koja se trudi putnicima omogućiti umami iskustvo daleko od doma.

Osmijeh Bojana Brguljana, Chefa u posadi broda Infinity, dao je naslutiti da upravo počinjemo upoznavati čovjeka koji istinski uživa u onome što radi. Rođen je u malom mjestu Prčanj, nedaleko Kotora, gdje je 2007. godine započeo kao pomoćni kuhar. Želja za učenjem ubrzo ga je odvela na goleme brodove koji plove svjetskim oceanima. Na tim „plutajućim gradovima“ prošao je, kako sam simpatično kaže, sve – od guljenja krumpira do odgovorne pozicije glavnog kuhara. Radio je za renomirane tvrtke poput MSC-a, Crnogorske plovidbe, Jadroplova i Dabinovića, a 2021. odlučio je isprobati novi trend – fine dining na brodovima koji plove duž hrvatske obale, i tako se priključio posadi broda Infinity, kapetana Naranče.

Život i kuhanje na brodu: mali prostori, veliki rezultati

„Brodovi predstavljaju poseban izazov – male kuhinje, još manji prostor, a očekivanja gostiju koji plove ovim plovećim hotelima vrhunska su“, kaže Bojan, dodajući kako je svakom kuharu potrebna i pouzdana desna ruka, upoznajući nas s kolegom Teom. Dok gosti uživaju na palubama, njih dvojica iz minimalnih prostora kreiraju maksimum, stvarajući jela koja zadovoljavaju i najzahtjevnija nepca.

„Na brodu se dnevni menu dogovara s agencijom i vlasnikom, a često gosti mogu birati jela prema vlastitim željama, osobito kod charter tura. Najviše se traže riblji specijaliteti, idealna sinergija Jadranskog mora i kulinarske kreativnosti. Zanimljivo je, iz perspektive iskusnog brodskog kuhara, da su muškarci često zahtjevniji gosti od žena!“

Plovidba koja traje 7 dana pruža svakom gostu mogućnost istraživanja okusa koji se nalaze na tanjurima ovog kuharskog virtuoza. Svježa riba, školjke i lokalno sezonsko povrće svakodnevno su dostupni, što Bojanu omogućava da kombinira tradicionalne dalmatinske recepte i suvremene kulinarske tehnike, stvarajući nezaboravan doživljaj za putnike.

Za Bojana kuhanje nije samo posao – to je strast, način izražavanja i prilika da putnicima približi priču o moru, tradiciji i kulturi. Svako jelo koje pripremi nosi njegov osobni pečat: poštovanje prema namirnicama, kreativnost i ljubav prema kuhinji.

Bojan Brguljan – kada strast prema kuhanju susretne svježinu mora, svaka porcija postaje nezaboravno iskustvo.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *