Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Blaženo stanje- njegov stav

blazeno_stanje1Svaki od nas ima neku prijateljicu, kolegicu, poznanicu, prijateljičinu prijateljicu ili poznanicu koja je u blaženom stanju. Jupiiiiiiiiii, super, neka nas je sve više, ionako kažu da ćemo izumrijeti za 50 godina ako se natalitetna politika ne promjeni u pronatalitetnu, a iskreno se nadam da hoće.

Eto, imam i ja kolegicu koja je u blaženom stanju, naravno, jer je tako htjela. Kada mi je to rekla bila je vrlo sretna, a i ja zbog nje, tako da su to odmah i svi moji susjedi saznali. Super je kada je žena trudna. Tada dobije neki poseban izraz, skoro blažen (valjda je zbog toga naziv blaženo stanje), ali, medalja, naravno, ima dva lica…

Istina, stvarno je lijepo kada pomislite kako je od jednog malog repatog u kombinaciji sa stanicom nastalo malo čudo koje se zove čovjek. Tako sam i ja bio sretan kada sam saznao da ću postati otac.

Prvo euforija, a zatim je stigla i zabrinutost. Hej, pa to i nije tako jednostavno! Rodit će se osoba koja postaje član obitelji. Treba će je školovati, odabrati sport, zanimacije, naći posao…

Vratimo se na „blaženo stanje”… Stvarno ne znam koliko je to blaženo, niti ženi, a bogme niti muškarcima. U početku sve ima čudan miris (o ženama govorim…), ne paše im ovaj okus, ne paše im onaj okus, kombinacije hrane su… za zabrinuti se. Da je itko napisao kuharicu s prehranom koju trudnice u svom blaženom stanju koriste, vjerojatno bi ga poslali na promatranje u neku od ustanova…. O izbacivanju takvih, čudnovatim redom unesenih namirnica u maniri lovca na jelene, da ni ne govorim. Da, to je normalno jer je normalno i da žena u trudnoći povraća. Pa tko ne bi povratio takve čudne kombinacije hrane. Meni se povraćalo i na pomisao da bih jeo primjerice sendvič od paštete i marmelada, ali… ne daj Bože zamjeriti se jer odmah si ti taj koji želi loše djetetu, ti ćeš biti krivac ako nešto pođe po zlu… hmmmm, da.

Sjećate li se reklame s tekstom: „A nije bilo jabuke?”. Želje u trudnoći uistinu su posebna kategorija, a i dođu u čudno doba dana, odnosno noći. Vremenom se takve želje smanje, ali krenu drugi problemi. Rastemo! Žena se počne širiti, naravno treba joj i mjesta, a i pomoći. Sve mi to trpimo, a zbog dobrobiti djeteta. Onda krenu i sve sporije šetnje jer ne možemo baš brzo niti hodati, pa se veže voda, pa smo svi nervozni, ali i dalje imamo osmjeh broj 7 jer nam je na pameti jačmenac koji bi se mogao neželjen naći na našem kapku ili oba…
Srećom, niti se ne okrenete (kako i bi kada stalno imate nekog posla…), a termin poroda se bliži. Euforija na vrhuncu! Je li sve spremno??? Kako ste samo pomislili da će se dijete roditi, a da niste pripremili sve što je potrebno za porod. U to naravno idu i kolica sa suncobranom, baldahin povrh krevetića (u kombinaciji s odgovarajućom posteljinom), nekoliko kombinacija odjeće u kompletu s cipelicama, šeširima (najbolji su oni od vrlo poznatih brendova!), raznoraznim ormarićima za presvlačenje i još ponekim dodatkom – vrlo bitnim za porod jer bez njih bi nasljednik, siguran sam, odbio izaći!

Došao je i taj dan. Naravno da ste oboje nespremni. No, što je – tu je, krenete prema bolnici na prvi znak trudova u nadi da ćete biti primljeni jer se vrlo često događa da vas vrate zato što ste se, naravno, požurili na prvi znak lažnih trudova. Ako pukne vodenjak neće vas vratiti nazad. Uobičajena procedura u bolnici, porod sve bliže, ako ste hrabri onda ste uz suprugu, oboje prošli tečaj i čekate dolazak vaše bebe… Ako niste hrabri… hmmm, a tko vas pita, stojite gdje jeste i sudjelujete.

Napokon! Došlo je to malo, bespomoćno, ovisno o vama (to tek kasnije shvatite u potpunosti), prekrasno dijete koje u samom startu ima prekomjeran broj decibela, ali to uopće više nije bitno.

Toga trenutka zaboravljate sve što ste prošli zadnjih devet mjeseci i svu svoju sreću dijelite s prijateljima i rodbinom uz obaveznu količinu alkohola. Ako ništa drugo, pomoći će vam da lakše zaspete. Barem tu jednu noć jer tko zna kad ćete je opet imati cijelu samo za sebe…

 Tomislav Mihalić

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *