Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Blagodati himalajske soli

sollSol koristimo svakodnevno u prehrani, poput začina kako bismo poboljšali okus jelima, ali i u organizam unijeli natrijev klorid.

On je odgovoran za metaboličke procese u tijelu, prijenos živčanih impulsa, funkcioniranje mišićnoga sustava, ravnotežu tekućine u tijelu i reguliranje krvnoga tlaka. U velikim količinama šteti ljudskom organizmu, ali u malenim količinama neophodna je i važna za naše zdravlje.

Postoji više vrsta soli, a naziv govori o njihovom podrijetlu i industrijskoj obradi.

Sve vrste soli zapravo su u osnovi spoj natrijev klorid,  ovisi o kojoj se vrsti radi, a u različitim količinama mogu sadržavati i neke druge minerale. Himalajska sol jedinstvena je jer je njezin sastav najbogatiji. 

Blagodati himalajske soli 
 
1. Čistoća  

Himalajska sol prirodna je kamena sol koja se smatra najčišćom vrstom soli na svijetu. Za razliku od morske soli koja ima sve više nečistoća zbog zagađenja mora, himalajska sol visoke je čistoće jer je više od 250 milijuna godina bila pod zemljom, zaštićena od raznih onečišćenja.

2. Sadrži puno mineralnih tvari 

U Većini vrsta soli glavni sastojci su natrij i klor. Za razliku od morske i drugih vrsta soli, himalajsku sol sadrži ukupno 84 vrste minerala, koji su važni za normalno funkcioniranje ljudskoga organizma. To se osobito odnosi na razne mikroelemente koje većinom namirnica rijetko unosimo u tijelo. Za razliku od ostalih vrsta soli himalajska sol sadrži više kalija, kalcija, magnezija i željeza, a manje natrija.

3. Blagotvorno djeluje na organizam 

Bogati mineralni sastav važan je za funkcioniranje tjelesnih sustava, pogotovo živčanog, mišićno koštanog i zapravo cijelog organizam. Himalajska sol ubrzava čišćenje organizma, smanjuje kiselost  i ubrzava  izbacivanje štetnih tvari. Za razliku od morske soli koja potiče dehidraciju organizma, himalajska sol ne djeluje tako, već unesena zajedno s tekućinom brže hidratizira organizam. Što znači da nakon tjelesnih napora i gubitka tekućine, himalajska sol otopljena u vodi jako brzo nadomješta izgubljene elektrolite. Isto tako, nema toliko negativan utjecaj na povišeni krvni tlak jer sadrži manje natrija od drugih vrsta soli.

4. Može se koristiti u raznovrsnim jelima 

Himalajska sol raznih je nijansi ružičaste boje, osim kao dodatak jelima radi poboljšanja okusa, jako je dekorativna. Okus joj je blag  pa je zbog tih osobina prikladna za sve vrste slanih jela, ali i u malim količinama dobra je u pripremi slatkih. Zbog sastava bogatog mineralima preporučuje se i kao dodatak u zdrave napitke od voća i povrća.

5. Višenamjensko korištenje 

Osim za jelo, korisna je za inhalacije kod tegoba s dišnim organima kao što je astma, bronhitis i poteškoće sa sinusima. Dobra je i za piling kože i tretmane vlasišta kose, kao i u obliku kupki za noge, ali i za cijelo tijelo. Minerali se upijaju preko kože i brzo ulaze u organizam.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *