Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

7 loših emocija koje utječu na sreću

srećaEmocije su ono što nas čini ljudima, ono što nas čini ranjivima. Bez njih bili bismo kao roboti, bez ikakve osobnosti. No, nisu sve emocije pozitivne, postoje i one negativne koje našu egzistenciju čine nemogućom, zamornom i uskraćuju nam sreću.

                             

U nastavku donosimo 7 negativnih emocija koje utječu na našu sreću.

Da bismo se bolje osjećali, potrebno je riješiti se ovih 7 negativnih osjećaja; 

1. Ljubomora 

Ljubomora može biti prisutna u različitim oblicima. Na primjer, prema partneru, prijatelju, članu obitelji i  čak prema tuđim postignućima. Ljubomora je negativna emocija koja nas truje i izjeda iznutra. Nije ju baš najlakše u potpunosti eliminirati iz života, ali joj nikako ne smijemo dopustiti da utječe na naš život i upravlja njime.

2. Sram 

Sram je nešto što nas sprječava u postizanju nama bitnih ciljeva. Često se događa da osjećamo strah pred drugim ljudima zbog prvog dojma koji ostavljamo. Bojimo se da ćemo ispasti neinteligentni, smiješni ili nešto treće pred drugima, što nas na kraju dovodi do toga da se sakrijemo u svoja četiri zida, ali ipak bismo željeli van. U redu je ponekad osjećati sram, ali u određenim situacijama on nas samo koči u napretku.

3. Zavist 

Zavist je onaj osjećaj koji nas uvjerava kako drugi imaju puno više i bolje od nas, sprječava nas da uživamo u onome što imamo. Sve oko čega se trudimo i ulažemo svoje vrijeme, vrijedno je divljenja, ponosa i nije ništa manje vrijedno od onoga što je netko drugi postigao. Najvažnije je da naučimo cijeniti ono što imamo i da budemo zahvalni na svemu što smo postigli

4. Anksioznost 

Anksioznost je osjećaj zbog kojeg osjećamo stalno prisustvo nekog oblika straha.  Ako ju ne znamo prepoznati i izboriti se s njom, ona će nas nastaviti ograničavati i sputavati u gotovo svakoj životnoj situaciji. Kada osjetimo tjeskobu, najbolje je pokušati isprazniti vlastite misli i poraditi na tehnici disanja, lagano udahnuti i lagano izdahnuti, sve dok ne osjetite olakšanje.

5. Bijes 

Izljevi bijesa, iako su nekada potpuno opravdani, jednako loše utječu na nas kao i na ostale koji nas okružuju. Osim što štetno djeluje na psihičko stanje, može ostaviti i velike posljedice na naše fizičko zdravlje. Tijelo i um povezani su, što god učinili svom psihičkog stanju, odraziti će se i na fizičko. U trenucima kada osjetite da bijes plamti u vama, pokušajte brojati do deset, a nakon toga se zapitajte je li zaista vrijedno toga.

6. Afektivna vezanost 

Nikada se nemojte dovesti u situaciju da mislite kako morate ovisiti o nekome drugome da biste mogli živjeti sretno, bilo emocionalno ili materijalno, jednako je.  Ljubav je predivna emocija, ali ne morate ju dovesti do opsesije. Naš partner trebao bi nas upotpuniti i podržavati, a ne učiniti od nas emocionalno ovisnu osobu.

7. Egocentrizam 

Moramo zapamtiti da nismo jedini na ovom svijetu i da ne možemo uvijek biti centar pozornosti. Nemojte se dovesti u situaciju gdje mislite da ste vi bolji od ostalih i da sve znate bolje od drugih. Egocentričnost sa sobom donosi usamljenost i antipatiju. Kada ste egocentrični ljudi vas izbjegavaju i gubite one kojima je najviše stalo do vas.

Uvijek budite zahvalni na svemu i poštujte druge. 

Mel

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *