Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

4 jednostavna trika kako pobijediti nesanicu

nesanica04Ako ponekada ne možete zaspati i ne znate što uraditi, donosimo vam nekoliko zgodnih savjeta. Postoje mnogi razlozi zašto ne možemo zaspati onda kada želimo. Stres je najčešći razlog. Zbog njega često možemo ostati budni skroz do jutra, a idući dan nismo sposobni obavljati svakodnevne zadatke što opet dovodi do stresne i neprospavane noći. To je čarobni krug iz kojeg se teško izlazi.

Ipak, stres nije jedini razlog nesanici. Ponekad jednostavno ne možemo zaspati bez ikakvog većeg razloga. Možemo biti i smireni i sretni i bez problema, ali još uvijek ne možemo zaspati. Jedan od razloga nesanice je i neuredan vremenski raspored spavanja što lako može dovesti do kronične nesanice kada  je potrebna liječnička pomoć.

Kada ne možete zaspati, bitno je da pametno odaberete aktivnost koja će vam pomoći da lakše utonete u san. Nemojte samo ležati očekujući čudo. Evo 4 pametne stvari koje vam mogu pomoći da lakše zaspete:

1. Pišite dnevnik

Young female is writing notes and planning her schedule.Zapišite sve svoje brige, nevolje i probleme. To je dobar način da prestanete razmišljati o njima. Jednom kada sve ružne stvari zapišete na papir, oslobodili ste mjesto u glavi za sretne misli. Razmišljate o stvarima na kojima ste zahvalni i o najsretnijim trenucima u vašem životu i zapišite ih također, makar to bile i najbanalnije stvari, nije bitno. Bitno je samo da vas čine sretnima. To će vam pomoći da lakše zaspete i probudite se odmorniji i sretniji ujutro. Ako pisanje osobnog dnevnika nikako nije vaš stil, probajte pisati neku kratku sretnu priču. To će također imati jednak učinak.

Pisanje dnevnika inače nudi mnoge povlastice – smanjuje razinu stresa, pomaže vam da se riješite negativnih misli i pronađete bolje rješenje vaših problema te da jasnije vidite pozitivne strane života.

2. Meditirajte

nesanica05Meditacija je danas jako popularna, što nimalo ne čudi, budući da je to jedan od najboljih načina rješavanja stresa, anksioznosti i depresije. Meditacija dokazano pomaže i u borbi protiv nesanice i problema sa spavanjem. Meditacijom ćete smiriti svoj um i tijelo pa s time i lakše utonuti u san i spavati cijelu noć. Molitva prije spavanja je također dobra opcija.

3. Čitajte knjigu

Čitanje u krevetu je popularan i efikasan način da zaspete lakše i brže. Ako niste fan knjiga, svejedno uzmite bilo koju knjigu koja vam dopadne pod ruke – samo 20 minuta čitanja nečega što vas zapravo ne zanima učinit će vas pospanima i zaspat ćete bez da primijetite. Ako ste pak ljubitelj knjiga, nemojte pred spavanje čitati nešto uzbudljivo i napeto jer postoji mogućnost da ostanete budni čitajući cijelu noć. Probajte sa nekim znanstvenim štivom.

4. Igrajte se i mazite s vašim ljubimcem

nesanica03Znanstveno je dokazano da igra i maženje s ljubimcem smiruje i rješava nas depresije i anksioznosti. Primjerice, samo maženje mačke snižava krvni tlak. Ljubimci će vam na ovaj način pomoći da skrenete misli sa problema i ružnih stvari, da se opustite i primirite prije spavanja pa ćete tako i lakše zaspati. Ako ga imate, družite se sa svojim ljubimcem nekoliko minuta prije odlaska na počinak.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *