Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Zdravo debljanje

Da, dobro ste pročitali, ovaj članak posvećujemo svim osobama brzog metabolizma koje se jednostavno ne mogu udebljati. Tu jednostavno ne pomaže jesti puno čokolade, tjestenine i sl.

Isto kako postoji zdravo mršavljenje. Tako postoji i zdravo debljanje.

Kod zdravog debljanja cilj je ugodno se popuniti, a ne stvoriti šlaufiće oko struka.

Mišljenje nutricionista je  kako za postupno i zdravo debljanje dnevni unos kalorija ne smije biti manji od 2500 kcal. Ukoliko se osoba bavi intenzivnijom tjelesnom aktivnošću treba u organizam unijeti dodatnih 500 kcal dnevno.

Naravno obavezni obroci su doručak, ručak i večera koji se ne smiju preskakati, osim toga treba imati još dva dodatna obroka dnevno.

Kod kuhanja, odnosno pripreme hrane mogu se koristiti sve vrste masnoća, ali najbolji izbor je maslinovo ulje, ne zato što deblja nego je jednostavno zdravo.

Jela koja do sada nismo jeli i koja su nepoznanica za naša osjetila, potiču apetit i odgađaju osjećaj sitosti, to je znanost već ranije dokazala. Slično je i s raznolikošću. Zbog toga pri pripremi obroka posebnu pažnju treba posvetiti kontrastu okusa, boje i teksture namirnica.

Osim toga, nutricionistkinja nam je otkrila još jedan razlog zbog kojeg je važno jesti raznolike obroke. Naime, što je obrok raznovrsniji to je manja vjerojatnost da se pojavi nedostatak hranjivih tvari. Pri kuhanju je poželjno koristiti što više začina jer oni također povećavaju apetit.

Kod odabira namirnica, za osobe koje se žele udebljati najbolje je u prehranu uvrstiti i visokokalorične namirnice kao što su sirevi, salatna ulja, maslac, orasi i razne sjemenke. Međutim, preporučuju se i proteinske namirnice koje će pomoći pri izgradnji mišićnog tkiva.

Osim na prehranu, osobu koje se žele dobiti na težini i popuniti se trebale bi početi posjećivati teretanu. I opet, da dobro ste pročitali. No osim pri zagrijavanju treba izbjegavati sve aerobne vježbe, u to spadaju traka, orbitrek i sl. Cilj je izgradnja mišićne mase.

Da zaključimo, osobe koje se žele udebljati trebaju unositi oko 2500kcal dnevno. To će najbolje postići sa pet obilnih obroka. Treba jesti puno proteina i ugljikohidrata, no sve iz zdravih izvora namirnica. Jesti šaroliko i raznovrsnu hranu, te treba izgraditi mišićnu masu.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *