Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Pravila odgoja Marie Montessori

Maria MontessoriAko dijete često kritizirate, na taj način učite ga da osuđuje druge.

Maria Montessori postala je poznata po tome što je osmislila kratka, mudra i lako pamtljiva pravila pomoću kojih svaki roditelj može odgojiti sretno i samopuzdano dijete.

Njene metode usmjerene su prema roditeljima i njihovom pristupu u odgoju. Ona je smatrala da roditelji koji ne poštuju interes djeteta, su oni roditelji koji sve unaprijed planiraju za svoju djecu te oni koji ne dopuštaju da se djeca sama uz njihovu pomoć razvijaju.

Takvi roditelji poništavaju osnovna načela Montessori pedagogije, u nastavku pročitajte nekoliko pravila:

1. Djeca uče iz vlastitog okruženja

Okruženje u kojem dijete odrasta u svoje prve tri godine života presudno je za njegov opći razvoj. Dijete upija sve iz svoje okoline, kao spužva i uči o svemu što ga okružuje. Zbog toga bi svaki roditelj trebao osigurati djetetu slobodno izražavanje misli i osnovnu potrebu za kretanjem, govorom i ljubavi.

2. Kada često kritiziramo dijete učimo ga da osuđuje druge
Ali, ako dijete češće dobiva pohvale, tada ga učimo da procjenjuje druge. Svaki roditelj trebao bi pohvaliti svoje dijete kada nauči nešto novo ili napravi nešto što do sada nije znalo. Djetetovo zadovoljstvo kada nešto napravi, njegova je najbolja nagrada i nisu mu potrebne nikakve dodatne.

3. Poštujte dijete kad pogriješi, tako će lakše ispraviti greške
Poštovanje koje prema djetetu izražavaju svi oni koji su uključeni u njegov odgoj osnova je za odnos koji će dijete kasnije imati u budućnosti. Trebamo razumjeti da su i greške dio učenja i da dijete treba naučiti kako da samo otkloni prepreku i pravilno riješi zadatak koji mu se postavi.

4. Neka vaše dijete živi u prijateljskom okruženju i osjeti se potrebno
Ako dijete živi u prijateljskom i poticajnom okruženju i gdje njegovo pravo na izbor nije zaboravljeno i zanemareno, ono će se osjećati ispunjeno i njegovo samopouzdanje će rasti.

5. Ako želite samouvjereno dijete, budite mu podrška
Podrška i poticanje djeteta jednako je važno kao i promatranje spontane radoznalosti i istraživačkog ponašanja. Promatrajte svoje dijete i reagirajte na vrijeme kada vidite da mu je potreban poticaj. Samo tada dijete s lakoćom, bez umora i s veseljem savladava određene vještine.

6. Budite uvijek spremni pomoći mu
Kada vam dijete dođe sa nekim pitanjem potrudite se uvijek dati mu odgovor. Djetetu je potrebna pomoć, a ne da odradite nešto umjesto njega. Zato je uvijek potrebno puno strpljenja, ali rezultati su trajni i dijete će biti sretno.

7. Pred djetetom se uvijek ponašajte lijepo
Uvijek se trudite pokazati svom djetetu kako da bude najbolja verzija sebe i dobra osoba. Najvažnije je da roditelj bude dobar primjer djetetu jer je način na koji se odnosimo prema ljudima koji nas okružuju i djetetu, osnova za njegovo ponašanje u budućnosti.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *