Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Ljubomora

LjubomoraSubota navečer. Prijateljica i ja nakon duuugo vremena same vani. Ne zato što nam se ne da izlaziti već iz jednog jedinog razloga – ljubomore njenog muža. Zadnji put smo izašle prije par godina i taj izlazak je završio neslavno jer ju je dotični slijedio iz kluba u klub, promatrajući što radi, sve dok nije napravio scenu jer je prihvatila piće od poznanika. Ovaj put je obećao da je neće uhoditi, ali uzalud – koliko god se ja trudila da ju opustim, ona je napeta ko puška i paranoično se okreće na sve strane. Ocjena večeri na ljestvici od 1 do 10 – slaba trojka. Njen život uz takvog muža – čista nula.

Što je ljubomora? Ne govorim o onoj zdravoj ljubomori, kad nas nešto “štrecne” u želucu jer naš ljubljeni pokazuje zanimanje za još koga osim za nas. Govorim o bolesnoj ljubomori, koja ne da disati nikome, ni žrtvi ljubomore a ni njenom partneru. Mnogi od nas je miješaju sa zavišću, ali dok je zavist osjećaj koji se u nama javlja kad netko drugi ima ono što mi želimo imati, ljubomora je bolesni strah od gubitka onog što već imamo. U ljubomornoj osobi se događa prava eksplozija osjećaja ljutnje, zavisti, sumnje i očaja, koja nakon nekog vremena postaje rob istih i život joj se pretvara u pakao. “Gdje si bila?”, “Zašto piješ kavu uvijek u istom kafiću, možda radi neki zgodni konobar?”, “Za koga si se našminkala?”, “Tko ti je poslao sms?” itd. Ili sve gore navedeno, ali u muškom rodu (osim šminkanja, naravno..:)) Prepoznajete li se? Ako da, trebate pomoć.

Prvo – potražite uzrok vašoj ljubomori. U velikoj većini slučajeva se ljubomora rađa kod nesigurnih ljudi, s niskim pragom samopouzdanja. Počnete li se više baviti sobom, ako ispunite svoje vrijeme sadržajima koji vas ispunjuju i čine zadovoljnima, nećete imati vremena non-stop razmišljati o tome što radi vaš partner i prestat ćete stvarati scenarije kojih se ne bi posramio ni sam Tarantino. Dakle ako ste nesigurni, ako vam je samopouzdanje ravno nuli, hitno poradite na tome, to je ključ do slobode.

Drugo – napravite “reality check”. Smirite se, razbistrite glavu i realno sagledajte situaciju. Imate li stvarno razloga za ljubomoru ili je sve samo u vašoj glavi? Imate li konkretne dokaze i činjenice ili stvari vidite iskrivljeno? Razgovor s partnerom pomaže, ali budite iskreni i prema njemu i prema sebi. Priznajte da se vaša ljubomora temelji na strahu i vašoj nesigurnosti i ne govorite mu da ste ljubomorni zato što ga jako volite. To nije izgovor.

Treće – mislite pozitivno. Probajte sve negativne konstatacije u svojoj glavi zamijeniti pozitivnim. Sjetite se da vas vaš partner voli i poštuje, sjetite se svih njegovih dobrih strana te zašto ste se zaljubili u njega. Ako ste bezrazložno ljubomorni ćete sigurno osjetiti krivnju što ga mučite.

I četvrto – po mom mišljenju, najvažnije: stavite sebe na partnerovo mjesto. Zamislite da svakom vašem izlasku prethodi (i slijedi) svađanje i ljubomorno optuživanje, da ne smijete otići na kavu brez prethodnog izvještaja s kim, kad, zašto i gdje te da sa suprotnim spolom ne smijete razmijeniti više od par riječi… Grozno zvuči, zar ne?

O patološkoj ljubomori su napisani članci i članci  i ovih par crtica vas sigurno neće izliječiti od nje… Ali možda vas potakne da počnete raditi na sebi te spasite svoju vezu dok je još vrijeme. Želim vam puno sreće.

Rosana Grubišić

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *