Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Kako se izboriti s celulitom?

celulitCelulit zapravo najviše uzrokuju slatkiši, alkohol i gazirani sokovi, a najčešće se javlja na području bedra i ispod guze. 

Ako ga se želimo riješiti, trebali bismo izbjegavati jako slanu hranu jer ona potiče nakupljanje tekućine u organizmu, a kofein i alkohol usporavaju cirkulaciju.

Nastanak celulita ima više razloga, neki od njih su slabost vezivnog tkiva, neaktivnost, loša prehrana, stres i pušenje. Najčešće se pojavljuje na području kože bedara, koljena, stražnjice, a može nastati i na trbuhu. U borbi sa celulitom najviše se preporuča laganija prehrana bogata vlaknima, vodom, vitaminima i mineralima.

No, uz promjenu svakodnevne prehrane iz koje je bi bilo dobro izbaciti sve prerađene namirnice, prženu i preslanu hranu, trebalo bi uvesti i svakodnevnu tjelovježbu i voditi računa o hidrataciji organizma.

Preporučeno je piti oko litru i pol do dvije vode dnevne, a možete piti i nezaslađene čajeve.

U nastavku pročitajte koje su to namjernice koje biste trebali maknuti iz svakodnevne prehrane ako želite da celulit nestane: 

Slatki sokovi, gazirani sokovi 

Većinom gazirani, a i negazirani sokovi sadrže previše šećera koji ima loš učinak za na naš organizam i utječe na nastanak celulita. Najbolje bi ih bilo zamijeniti ih običnom vodom, a mogućnosti dodataka neiscrpne su, možete dodati limun, limetu, naranču, krastavac ili čak popiti biljni čaj.

Masnija hrana 

Mesne prerađevine, margarin, punomasni sir kao i kobasice, prepuni su trans masnih kiselina koje su također odgovorne za stvaranje masnih naslaga i celulita.

Bijeli kruh 

Već neko vrijeme nutricionisti savjetuju da izbacimo bijelo brašno iz jelovnika. Ovo brašno sadrži prazne kalorije koje potiču nastajanje masnih naslaga. No, kao zamjeno možete koristiti pirovo brašno, raženo.

Alkohol 

Osim što sadrži jako velik broj štetnih tvari, alkohol sadrži i velik broj loših kalorija. Važno je spomenuti kako se uz alkohol kalcij, cink i vitamin C puno teže apsorbiraju u organizmu i tako utječe na pretjerani nastanak masnoća u organizmu.

Šećer 

Hrana prepuna šećera potiče stvaranje masnog tkiva, kao i svi nabrojani razlozi saveznik je u nastajanju neželjenog celulita. Kada se šećer veže na bjelančevine, utječe na način da oslabljuje bjelančevine i tada nastaje upala, a zbog te upale celulita može biti bolan na dodir.

Fast food 

Svi dobro znamo kako ovo nikada nije najbolja opcija, ali s vremena na vrijeme priuštimo si ju. No, ova hrana sadrži nekoliko sastojaka koje bismo trebali u potpunosti izbjegavati. Ti sastojci su štetni aditivi, zasićene masnoće i prevelik broj nezdravih kalorija kao i toksina i naravno odgovorni su za nastanak celulita.

Najvažnija od svega jest hidratacija organizma, ne samo kako bismo izbjegli nastanak celulita, već zbog cjelokupnog zdravlja i normalne funkcije tijela. 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *