Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Kako pravilno prati kosu?

pranje_koseJeste li sigurne da pravilno perete svoju kosu? Istraživanja pokazuju da 7 od 10 žena ne zna što uopće podrazumijeva pravilno pranje kose. Ruku na srce, pranje kose nije nikakav složeni ni zahtjevan proces – samo namočimo kosu, nanesemo šampon, isperemo ga, nanesemo regenerator ili masku te ponovno isperemo i to je to. Nikakva mudrost, složit ćete se. A što ako vam kažemo da pravilno pranje kose ipak čini razliku?

Donosimo vam ultimativni vodič za pravilno pranje kose:

1. Započnite ispiranjem kose u vrućoj vodi

Sigurni smo da vam je poznato ono pravilo „ne peri kosu vrućom vodom“. To je donekle i istina, ali samo djelomično. Kada smočimo kosu vrućom vodom (ne prevrućom, naravno!), pore i kutikula vlasi lakše se otvaraju pri čemu se svaka prljavština temeljitije odstranjuje s vlasišta.

2. Perite vlasište

Opće poznato je da se šampon nanosi i na tjeme i na cijelu dužinu kose. Međutim, taj općepoznati način je zapravo krivi način. Nanesite šampon isključivo na vlasište, nježno ga umasirajte i isperite toplom vodom. Ukoliko je vaša kosa baš izuzetno prljava ili masna, tada nakon što nanesete šampon na vlasište, zapjenite ga u rukama te provucite kroz dužinu kose. Nema potrebe da šamponirate svoju kosu dvaput ili da koristite previše proizvoda.

washing long brunette female hair by shampooIako nas mnogi proizvođači šampona uvjeravaju kako je potrebno dvaput šamponirati kosu prije stavljanja regeneratora ili maske, često je samo riječ o triku kako bi nas se natjeralo da proizvod brže potrošimo te kupimo novi. Budite svijesni ovoga i nemojte pretjerivati. Pretjerano šamponiranje uklanja prirodna ulja s našeg vlasišta što uzrokuje suho vlasište, perut i iritaciju vlasišta.

3. Ne nanosite regenerator na vlasište

Bez obzira borite li se s problemima masne ili suhe kose, nikada nemojte nanositi regenerator na vlasište. Ne samo da time uzalud trošite proizvod, već činite to da vaša kosa izgleda masnije, što znači da ćete ju opet prati idući dan. Vjerojatno znate da je svakodnevno pranje kose loše za njeno zdravlje. Zbog toga koristite regenerator pravilno: nanesite ga od polovice dužine kose prema vrhovima, ostavite minutu ili dvije te potom isperite toplom vodom.

4.  Hladna voda za sjaj kose

pranje_kose_regeneratorOvaj korak je najvjerojatnije za one najhrabrije. Iako se mnoge žene groze pranja kose u hladnoj vodi, jednom kada probate i vidite razliku, činit ćete to uvijek! Osim što hladna voda pomaže zagladiti vlas kose zbog čega ona izgleda sjajnija, zatvara i sada već očišćene pore vlasišta te pritom ojačava korijen kose.

5. Poseban savjet: prvo koristite regenerator

Ovo pravilo ne vrijedi za svakoga. Ako imate jako dugu kosu i problematično ju je prati zbog zapetljanosti i zamršenosti, probajte prvo nanijeti regenerator, a potom ju šamponirajte kao i obično. Na taj način ćete spriječiti oštečenja kose te kraće prati svoju dugu kosu. Ako nemate regenerator, poslužit će i maska za kosu, samo nemojte pretjerivati – količina maske približna veličini jagodice malog prsta bit će dovoljna.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *