Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Znanost objašnjava: Zašto postajemo ovisni o trčanju?

Proljeće je procvalo, što znači da je vrijeme da stegnete uzice na tenisicama i krenete – trčati! Neki trče kako bi ostali u formi, a neki zbog ekstaze. Da, dobro ste pročitali.

Sunce sija, nema ni jednog oblačka na nebu, lagani povjetarac prolazi vam kroz kosu, osjećate lagane trnce kroz tijelo i vaš duh je smiren. Trčite sve dok vam dah ne postane suh, a noge bolne, i baš kada mislite da više ne možete, uprete još jače i dostignete onu neku ekstazu koja prevlada i neugodu bolnih nogu i stopala te posve eliminira osjećaj za vrijeme. Svatko tko je probao trčati, zna o čemu govorim.

trčanje03Osjećaj je izvanredan ako mu se prepustite, poput neke posve nove dimenzije smirenosti. Ne dogodi se baš svaki put, ali je svejedno dovoljan razlog da me ranije digne iz kreveta i natjera mi put pod noge.

Zvuči kao ovisnost, a znanost to može i potvrditi: kontinuirane ritmičke aerobne vježbe poput trčanja, potiču u tijelu izlučivanje kemikalija sličnih narkoticima, tijekom i odmah nakon vježbanja.

Kratak i jednostavan odgovor je endorfin, prirodni opijat. Jedno istraživanje je pokazalo da se tijekom dvosatnog trčanja stimulira isti dio mozga kao i kod reakcija na emocije poput ljubavi, što objašnjava euforiju koju osjećaju brojni trkači.

Ali znanost svejedno ne može stopostotno potvrditi efekte endorfina budući da oni variraju od osobe do osobe te još uvijek nije posve sigurno kakav utjecaj na psihu čovjeka ima visoka razina endorfina. Međutim, dokazi su jasno pokazali da naše tijelo proizvodi prirodnu kemikaliju sličnu marihuani tijekom i nakon intenzivnog vježbanja.

Riječ je o endokanabinoidima, prirodno sintetiziranim kemikalijama, koje se oslobađaju trčanjem, a može ih proizvesti svaka stanica u našem tijelu, za razliku od endorfina, koje proizvode samo posebni neuroni u našem mozgu.

Stručnjaci kažu da to sve skupa potječe od naših pradavnih predaka. Brojni antropolozi vjeruju da je opstanak praljudi ovisio doslovno o lovu i iscrpljivanju plijena, a otpuštanje endokanabinoida u njihovom tijelu im je u tome pomagalo.

trčanje02

Međutim, potrebno je ispitivati svoje granice, uprijeti jače baš onda kada mislimo da više ne možemo. Stručnjaci kažu da je potrebno trčati minimalno 30 minuta. Endorfini su prirodni analgetici koje naše tijelo proizvodi pri bilo kakvoj fizičkoj neugodnosti. Ipak, nije potrebno iscrpljivati se. Izlučivanje endokanabinoidi se isto tako potiče tjelesnim naporom, tako da se svejedno morate upustiti u malo izazovniju tjelovježbu. Za optimalnu proizvodnju endokanabinoida, trkači bi trebali spavati osam sati i trčati ujutro budući da je tada razina endokanabinoida tri puta viša.

Iako govorimo o trčanju, bitno je spomenuti da to nije jedina aktivnost sa spomenutim efektom. Sličan utjecaj imaju i ostali ritmički sportovi poput plivanja, vožnje bicikla i veslanja.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *