Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Zašto se toliko bojimo promjena?

strahStrah od promjena koje život sa sobom nosi sasvim je uobičajen. No kako život predstavlja stalno mijenjanje, tako se s promjenama – većim ili manjim – moramo suočavati iz dana u dan. Kako prevladati strah od promjena i početi ih percipirati kao izazov i uzbuđenje, a ne kao prijetnju vlastitoj sigurnosti?

Strah od promjene – bez obzira je li riječ o promjeni koju sami iniciramo (svojom odlukom) ili onoj koja se događa spletom životnih okolnosti – u svojoj biti predstavlja neku vrstu unutarnje blokade za osobnim razvojem i napredovanjem. Osobni rast – mentalni, intelektualni i emocionalni –  predstavlja stalno mijenjanje. I život sâm svakodnevna je promjena. S obzirom na takvu „prirodnost” promjene i izmjene, postavlja se pitanje – odakle mnogim ljudima tako veliki strah od promjene?

Odgovor vjerojatno naslućujete i sami i vrlo je jednostavan – strah od promjene izvire iz želje za sigurnošću. Sigurnost (vrlo često) pogrešno tražimo u svijetu izvan nas samih, tzv. objektivnom svijetu. Taj je pristup pogrešan jer predstavlja sigurnosti koja se postiže posjedovanjem materijalnih stvari i oslanjanjem na bliske osobe – posebno tu mislimo na sigurnost stalnog posla, sigurnost koju pruža obitelj, prijatelji, partner… Naravno, takva stabilnost je važna, ali ne i odlučujuća. Stabilnost koja je odlučujuća nalazi se u nama samima. Naime, posjedovanje materijalnih stvari i oslanjanje na bliske osobe samo kreira osjećaj sigurnosti, njezin privid, a ne sigurnost kao takvu. To se najbolje vidi u neočekivanim trenucima naglih promjena kada se naš kreiran „sigurni svijet” iznenada ruši. Kako će osoba reagirati u trenucima velikih i neočekivanih promjena – poput otkaza na poslu, prekida veze s partnerom, bolesti, smrti i sl. –  to ovisi o njenom karakteru.

Svakako, prilagodba na promjenu – bila ona pozitivna ili negativna – uvijek crpi veliku količinu energije. Kako ćemo usmjeriti i iskoristiti tu energiju dok prolazimo kroz proces promjene, ovisi o tome hoćemo li i koliko imati pozitivnog efekta od nje, čak i ako je riječ o negativnoj promjeni. Ta velika količina energije može nas uništiti ili je možemo usmjeriti za osobni razvoj – što ćete od toga odabrati, ovisi samo o vama i stavu kojeg zauzimate u trenutku promjene. Ako zauzmete stav – to je strašno! – usmjeravate energiju na uništenje. To je kao da ste programirali energiju u smjeru bespomoćnosti i ne donosi nikakvo dobro.

Ako zauzmete stav – to je novo iskustvo i izazov! – stavljate energiju u funkciju osobnog razvoja i unutrašnjeg sazrijevanja. Promjene možemo, dakle, percipirati kao vlastite životne testove. Hoćemo li ih proći ili pasti, ovisi o tome kako se odnosimo prema promjeni i energiji koju ona nosi.

Mel

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *