Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Zašto se budimo umorne i nakon osam sati sna?

san01Iako se trudite spavati barem minimalno onoliko koliko nam preporučuju stručnjaci i dalje se budite umorni, bez obzira koliko ste sati proveli u snu. Zvuči poznato, zar ne? Osim određene količine sna, postoji još nekoliko potencijalnih razloga zašto se ipak nakon svega budimo umorne:

1. Loša kvalitetna sna. Važnije je kako spavate nego koliko dugo spavate. Ako spavate loše, naravno da ćete se probuditi umorne. Loša kvaliteta sna može biti uzrokovana nizom čimbenika, kao što su npr. spavanje s kućnim ljubimcem, konzumiranje kofeinskih ili alkoholnih napitaka neposredno prije odlaska u krevet, previše svjetla ili buke i slično. Također, ugasite mobitele sat vremena prije odlaska na počinak. Ne samo da vam škodi njegova svijetlost, već ćete se i psihički lakše pripremiti za spavanje ako eliminirate mogućnost da vas netko nazove ili pošalje poruku.

2. Zdravstveno stanje. Određeni zdravstveni poremećaji itekako mogu poremetiti vaš san. Uzmimo za primjer depresiju, koja može uzrokovati da se osjećate bezvoljno i bez dovoljno energije te doprinijeti osjećaju omamljenosti. U tom slučaju biste se trebali posavjetovati s liječnikom.

3. Lijekovi. Učinci pojedinih lijekova, koji uzrokuju pospanost, mogu se zadržati do sljedećeg jutra. Provjerite sa svojim liječnikom možete li promijeniti dozu ili samo lijek, u slučaju da ga uzimate. Također, uvijek je bolje prirodno se uspavati, ako je moguće. Primjerice, čaj od matičnjaka ili kamilice djeluje umirujuće.

4. Neuredan raspored spavanja. Radi se zapravo o nepredvidivom odlasku na počinak, koji dovodi do toga da će vaše tijelo trebati vremena da se prilagodi buđenju u određeno doba tijekom jutra. Pokušajte napraviti redoviti raspored i ukoliko ga se bude držali brzo ćete vidjeti razliku, ali i osjećati ju u jutarnjim satima. Probajte ići spavati ranije, kako biste se i ranije probudili. Ne kaže se uzalud „tko rano rani, dvije sreće grabi“.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *