Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Utječe li ljubomora na vaše samopoštovanje?

Woman touching broken mirrorSasvim je normalno ponekad osjećati ljubomoru.

Bilo da se osjećate ljubomorno zbog svog partnera, prijatelja ili suradnika, niste jedini. Osjećaj ljubomore dio je svakog ljudskog bića i iako je normalno doživjeti te osjećaje, najvažnije je naučiti kako ih kontrolirati. Ako ne uspijete kontrolirati i upravljati svojom ljubomorom, lako možete narušiti odnose s ljudima koji vam najviše znače. Isto tako, ljubomora se može poigravati s vašim umom i natjerati vas da vidite stvari koje zapravo nisu realne. Može učiniti da pretjerano reagirate što može uzrokovati nepopravljivu štetu na vašim odnosima. Prvi korak u kontroli ljubomore je saznati odakle ona potječe. Drugim riječima, važno je saznati što pokreće vašu ljubomoru i kako ona utječe na vas.

3 načina na koje ljubomora utječe na samopoštovanje:

1. Može učiniti da mislite kako niste dovoljno dobri

Ako vaši prijatelji počnu raditi planove bez vas, vrlo vjerojatno ćete postati ljubomorni. Iako je to sasvim normalno i može se dogoditi svakome, ti osjećaji s vremenom mogu postati destruktivni. Umjesto da razmislite o valjanim razlozima zašto vas nisu pozvali, mogli biste početi misliti da više ne žele biti vaši prijatelji. Te misli mogu postati sve jače i snažnije, sve dok se ne uvjerite da vas nitko od vaših prijatelja zapravo ne voli. Nevjerojatno je kako ove misli utječu na vašu mentalnu i emocionalnu dobrobit, čineći da sumnjate u vlastitu vrijednost, uvjeravajući vas da niste dovoljno dobri jer su prema vašem mišljenu vaši prijatelji vjerojatno imali dovoljno dobar razlog da vas ne pozovu.

2.Može vas natjerati da se uspoređujete s drugima

Ljubomora može učiniti da se osjećate poput gubitnika. Promatrajući sve oko sebe, gledajući što drugi rade i uspoređujući se s njima može vas uništiti. Vidjeti da vaši prijatelji imaju bolji posao, više novaca i zdrav odnos s partnerom trebalo bi vas usrećiti. Osjećaj ljubomore može stati na put vašoj dobroti i ljubavi, ono vas tjera da se uspoređujete s drugima, priželjkujući ono što oni imaju i tjerajući vas da razmišljate zašto vi niste sretni kao oni. Istina je ako prestanete uspoređivati sebe s drugima, biti čete mnogo sretniji i ispunjeniji.

3. Čini da sami sebi postajete najveći kritičar

Imati nisko samopoštovanje i biti ljubomoran često dolazi u kombinaciji jedno s drugim. Drugim riječima, osjećaj ljubomore može vas natjerati da izgubite povjerenje u sebe i učiniti da imate nisko samopoštovanje što znači da čete najvjerojatnije biti ljubomorni na druge. Ako se stalno uspoređujete s drugima i vidite da su uspješni, vaša ljubomora ne samo da će vas natjerati da poželite ono što oni imaju, već će vas natjerati da i sami sebi sudite jer niste u mogućnosti imati to. To jest, možete početi osuđivati sebe jer nemate bolji posao ili više novaca, umjesto da budete ponosni na sebe i zahvalni na onom što imate.

Zapamtite, posjedujete sve što je potrebno kako biste vratili kontrolu!

Prvi korak u učenju kako se nositi s ljubomorom jest priznavanje njezine prisutnosti i vlastita spoznaja kako se zapravo osjećate u vezi sebe. Nekima razgovor s terapeutom može biti izuzetno koristan. To posebno vrijedi za one čija ih je ljubomora natjerala da vjeruju kako doista nisu pametni, privlačni ili dovoljno uspješni. U konačnici, ako je ljubomora narušila vaše samopouzdanje i samopoštovanje, od velike je važnosti da potražite pomoć i naučite kako je kontrolirati prije nego što bude prekasno.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *