Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Slušati i čuti što netko govori nije isto!

sLUŠATI I ČUTIJednako je važno imati dobrog partnera i biti dobar partner u komunikaciji! 

Možemo reći da je danas prava rijetkost pronaći nekoga tko će nas saslušati i tko će zapravo čuti ono što govorimo.  

U današnje vrijeme, nažalost, zaboravili smo što znači slušati jedni druge čak i onda kada nam je nešto zaista važno. Slušati ne znači samo manje pričati od druge osobe. Treba znati postaviti pravo pitanje i pravilno odgovoriti na riječi sugovornika. Slušanje je više od razumijevanja riječi koje su nam upućene.

Slušati znači biti iskreno zainteresiran za ono što druga strana govori. Naravno, to nije uvijek lako. Ljudi često padaju u iskušenje i dolaze u napast da odmah iznesu svoje mišljenje i ponude rješenje, iako nisu u potpunosti shvatili što se zaista mislilo.  Stoga je iznimno važno ne samo saslušati, već čuti i shvatiti što se mislilo.

Stručnjaci tvrde da se puno bolje osjećamo kada pored sebe imamo nekoga tko će nas saslušati. Komunikacija s empatičnim i pažljivim slušaocem smanjuje razinu stresa i potrebu da se opravdavamo i branimo.

Kada razgovaramo s nekim tko nas ne osuđuje,  puno lakše razumijemo sebe, svoj stav prema situaciji i slobodniji smo govoriti o vlastitim osjećajima.  

To se ne događa samo onda kada razgovaramo sa nekim lice u lice, već i kad razgovaramo sa većom skupinom ljudi. Kada jedna osoba u grupi govori, a ostali pažljivo slušaju, onaj koji govori osjeća se opuštenije i dolazi do dubljih i zanimljivijih zaključaka.

Ono što je važno jest  vježbanje komunikacije s ljudima s kojima nam je teško komunicirati i koje je teško razumjeti. Pronađite nekoga s kim možete dijeliti svoje misli, ali budite i vi otvoreni saslušati  drugu stranu u tišini i bez prekidanja. Isto tako, važno je pokušati sagledati situaciju iz druge perspektive kada razgovaramo s nekim i puno više slušati i razumjeti nego odmah odgovoriti.

Mel

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *