Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Slasne božićne kućice od paprenjaka

Izgledaju komplicirano, a zapravo su vrlo jednostavni za izradu. Donosimo vam recept za fantastične kućice od paprenjaka

Sastojci:

kolac_45 dkg oštrog brašna

15 dkg šećera

15 dkg mljevenih oraha

20 dkg margarina)

2 žlice meda

3 žumanjka

1 cijelo jaje

vanilin šećer

prašak za pecivo

cimet

Za ukrašavanje i sklapanje kućice:

50 dkg šećera u prahu

2 bjelanjka

prigodne božićne perlice ili sitni šareni bombončići

Priprema:

Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, orahe i začin za paprenjake. U sredinu razbiti jaje i žumanjke, dodati margarin i med pa umijesiti glatko tijesto. Nakon cca. 10 minuta miješenja trebali biste dobiti kompaktnu, lagano ljepljivu kuglu svijetlo-smeđeg tijesta. Podijelite ga odmah na dva dijela, lagano ih spljoštite rukama, omotajte folijom i pospremite u hladnjak na 1 sat.

Ohlađeno tijesto razvaljati na dobro pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 3-4 mm. Ako radite klasične paprenjake, tada po tijestu jednostavno utisnite motive sa drvenih modlica a oko njih izrežite četvrtaste paprenjake. Ako nemate originalni kalup za paprenjake, možete od ovog tijesta izrezivati oblike bilo kakvim prigodnim modlicama. Ako se odlučite raditi kućicu, trebate po tijestu rasporediti izrezane papirnate predloške pa prema njima pažljivo obrezati potrebne dijelove buduće kućice

Pripremljene oblike peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C 15 minuta. Ohladiti.

Dok se dijelovi buduće kućice hlade, miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti a potom malo po malo dodavati šećer u prahu i miksati stalno dok masa ne postane sjajna i prilično čvrsta.

Ohlađene dijelove kućice prije sklapanja ukrasiti pripremljenom masom od bjelanjaka i šećera.

Kućicu možete ukrasiti po želji.

Dobar tek!

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *