Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Proglašeni dobitnici Porina

U fantastičnoj atmosferi riječke dvorane Zamet proglašeni su dobitnici 20. Porina. Na jubilarnoj dodjeli izvođači su ravnomjerno raspodijelili nagrade. Album “2″ je Mayalesima, i njihovom producentu Cocu Mosquitu donio čak tri Porina: onaj najvažniji, za album godine te za najbolji alternativni album i najbolju produkciju.

PORIN-20-0106

Pjesma “Ulicama grada (pjesma sreće)” je Neni Belanu & Fiumensima i njihovim gostima Ljetnom kinu priskrbila Porina za najbolju pjesmu, dok je status najboljeg novog izvođača pripao Mariju Huljevu.

Hit godine je zahvaljujući impresivnoj podršci brojnih fanova pripao Općoj Opasnosti za skladbu “Tvoje ime čuvam”.

Radojka Šverko je uz Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu dobila i onaj za najbolji koncertni album. Osim Lada koji je osvojio najviše Porina, čak četiri, višestruki dobitnik je i gitarist Viktor Vidović s tri Porina (dva u klasičnim kategorijama s Tomislavom Radićem). Još po dva dobili su Klapa Cambi (Kaštel Kambelovac), koja je osvojila Porine za najbolji album zabavne glazbe i najbolju klapsku izvedbu. Po dva Porina imaju i producent Igor Ivanović, Urban & 4 (najbolji rock album i najbolja izvedba grupe s vokalom), Elvis Stanić za skladbu Brod u boci (aranžman i snimka), te Matija Dedić & Jazz orkestar HRT-a za album Family i istoimenu skladbu .

Najbolja muška vokalna izvedba je i ove godine otišla u Massimove ruke, dok je Tonyu Cetinskom pripao Porin za najbolji pop album.

PORIN-20-0207U Opatiji su predstavljene nagrade ‘Prijatelj hrvatske glazbe’, koje Institut hrvatske glazbe po prvi put dodjeljuje pravnim osobama ili projektima koji su svojim dugoročnim djelovanjem znatno doprinijeli interesu i popularizaciji hrvatske glazbe te stvaranju uvjeta za daljnju afirmaciju i unapređenje statusa glazbenika.

Na konferenciji za medije u press centru Porina nagradu su predstavili Aljoša Šerić, glavni tajnik, i Milan Majerović Stilinović, voditelj odnosa s javnošću IHG-a, dok su u ime dobitnika govorili Ljudmila Bratko, voditeljica korporativnih komunikacija Karlovačke pivovare, te Juraj Hrvačić, osnivač i vlasnik Narodnog radija.

 

porin_

Narodni radio je prva privatna komercijalna radio postaja koja emitira program od 1997. godine, te kao jedina radio postaja s nacionalnom koncesijom koja emitira isključivo hrvatsku glazbu značajno doprinosi ciljevima zbog kojih je ova nagrada osmišljena. Program Narodnog radija je po svim istraživanjima slušanosti i omiljenosti kod publike na prvom mjestu. Svojom koncepcijom i uređivačkom politikom dokazuje kako se uspješna radio postaja može zasnivati samo na hrvatskim izvođačima i skladateljima”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Karlovačko Live je primjer je iznimno uspješno suradnje velike kompanije s brojnim hrvatskim glazbenicima. To je platforma za izvođače koji uz ovakvu potporu lakše dolaze do publike, dok istodobno najširi broj ljubitelja glazbe u njoj uživa uz vrhunske standarde koncertne produkcije.

Nakon 10 godina postojanja projekta može se govoriti o posve zasebnom brandu koji dokazuje brojne mogućnosti uspješne suradnje hrvatskih kompanija glazbenom zajednicom”, navodi se u zaključku UO IHG-a o prvim dobitnicima nagrade Prijatelj hrvatske glazbe.

Ljudmila Bratko je najavila je nove glazbene projekte i suradnje s domaćim glazbenicima, dok je Juraj Hrvačić iznenadio prisutne javnom objavom odluke da odlazi u mirovinu.

Nagrade, skulpture akademskog kipara Alema Korkuta, bit će dodijeljene u pred-prijenosu Porina, u subotu, 11. svibnja u riječkoj dvorani Zamet.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *