Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Premijera Šubertijade u Dubrovniku

Photo_Dario_Hacek_3Dubrovačka udruga Sve ostalo je glazba u travnju najavljuje premijeru glazbene predstave edukativnog karaktera naslovljene Šubertijada. Premijera će se održati u Saloči od zrcala u Dubrovniku u ponedjeljak, 08. travnja s početkom u 19.30 sati.

Šubertijada je drugi od niza scenskih kolaža, glazbenih predstava edukativnog karaktera, koji prikazuju različite periode iz glazbene prošlosti čija je misija educirati publiku o klasičnoj glazbi te ju približiti široj publici. Kako bi se taj cilj ostvario razbija se kanonska koncertna forma te se uvodi sudjelovanje solista u scenskim interpolacijama oko i unutar izvođenja kompozicija. U Šubertijadi pijanistica odlazi u knjižnicu u potrazi za knjigom o sonatama Franza Petera Schuberta, kako bi produbila svoje znanje prije koncerta. U čitaonici susreće kolegu gitarista te kolegicu violonisticu. Nakon sitnih razmirica o važnosti pojedinih instrumenata, pod vodstvom knjižničarke odluče zaigrati Šubertijadu, zabavnu večer kakve je F. Shubert organizirao sa svojim prijateljima. Pritom razotkrivaju život ovoga osebujnoga kompozitora te ulaze u Schubertov unutarnji svijet preko njegovih pjesama (lieda) dovodeći na scenu samoga Schuberta te njegove dvije bliske prijateljice, pijanisticu Theresu Grob i sopranisticu Annu Paulinu Milder. U scenskome kolažu izvodi se I. stavak Sonate za violončelo i klavir u a-molu, D.821, Arpeggione, II. stavak Sonate za klavir u a-molu, D.784 te Impromptus br. 2 u Es-duru, D.899-2 Franza Schuberta. Knjižničarku utjelovljuje Frana Marija Vranković, Theresu Grob Ivana Jelača, Franza Petera Schubert Damjan Bučić te Annu Paulinu Milder Dora Kamber. Što će se dogoditi kada se zateknu na istoj zabavi, pogledajte u ovoj glazbenoj predstavi edukativnoga karaktera!

Osim spomenute premijere, na samome početku mjeseca, 4. travnja u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, koja je i suorganizator izvedbe, održat će se izvedba glazbene predstave iz edukativnog ciklusa  namijenjenog učenicima muzičkih škola, naslovljene Gioachinova kuhinja. Mozart kugle. U suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, u četvrtak 18. travnja, bit će dva puta izveden scenski kolaž iz ciklusa o romantizmu Ljubavni trokut. Izvođači toga kolaža su Dubrovački simfonijski orkestar, mo. Mladen Tarbuk, pijanistica Ivana Jelača, te glumica Frana Marija Vranković. Na programu će biti djela R. Schumanna i J. Brahmsa, a izvedbe će se održati u Tvrđavi Revelin u 12 sati (edukativni program za učenike viših razreda osnovne i učenike srednje škole) te u Culture Clubu Revelin u 20.30 sati. Na samome kraju mjeseca, 30. travnja, Udruga Sve ostalo je glazba gostovat će u Kulturnoj udruzi gradišćanskh Hrvata u Velikom Borištofu u Austriji s glazbenom predstavom Mozart-Bach-Scarlatti-Weis.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *