Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Njegovo Veličanstvo – Pilates

pilates_1I zaista je tako. Pilates je jedinstven, visoko učinkovit i kompleksan sustav vježbanja. Čvrsta stražnjica, lijepo držanje, pravilno disanje, svijest o vlastitom tijelu, zategnute ruke i noge, gipkost, zahvalna kralježnica? Da, sve navedeno i više od toga dobit ćete vježbajući pilates. A ono najbolje od svega je da ćete se tijekom i nakon treninga osjećati jako dobro, a ne recimo kao da vas je nešto „pregazilo“.

Često sam znala čuti kako je pilates dosadan. Kao ono, valjaš se po podu, samo dišeš i meditiraš, vježbe su lagane, bla bla bla. Ne osporavam da je netko stekao loš dojam no sigurno je u pitanju bio neadekvatno održan sat i prezentacija pilatesa ili činjenica da pilates nikako nije za vježbače koji se motiviraju visoko intenzivnim treninzima uz izrazito glasnu glazbu te nakon napornog dana ne mogu ili ne žele koncentraciju na visokom nivou. Upravo zbog svoje kompleksnosti pilates nikako ne može biti dosadan.

Vježbajući pilates vaše tijelo i um trebaju biti u potpunoj sinergiji. Vježbe su zamišljene tako da ih je prilično teško pravilno izvesti ukoliko se mentalno želite malo isključiti. Svaki pokret iziskuje visoku razinu koncentracije, razmišljanja o tome što naše tijelo sada radi te osjećanja istog na muskulaturi.

Kako bismo što prije postigli željene rezultate te razumjeli pilates i time ga i zadovoljnije vježbali potrebno je naučiti i osvijestiti pilates načela.

  1. Koncentracija-svjesno upravljanje pokretima
  2. Preciznost i kontrola-kontrolirano upravljanje tijelom
  3. Centriranje-pronalaženje centra (abdomen, lumbalna leđa, zdjelični pojas), sve radnje kreću iz centra i prelaze na ostale ekstremitete
  4. Stabilizacija-mirno i svjesno ući u vježbu
  5. Disanje-aktiviraju se duboki mišići, pojačava koncentracija, olakšava izvođenje vježbe
  6. Postura tijela-pravilno pozicioniranje tijela od samog početka (spuštena ramena, stopala čvrsto na podlozi, aktivan trbuh i leđa, dugačka kralježnica….)
  7. Povezanost pokreta-povezani i kontinuirani pokreti, bez prevelikih pauza i ponavljanja, fluidnost
  8. Integracija-aktiviranje različitih grupa mišića u isto vrijeme

pilates_3Glavni rekvizit koji se koristi tijekom vježbanja pilatesa je vlastito tijelo. Naravno koristimo i druge rekvizite poput bučica, pilates lopti (velike i male), pilates ring, roller. No svi ti rekviziti ukoliko niste upoznali, osvijestili i naučili koristiti vlastito tijelo kao rekvizit mogu vam samo odmoći pri vježbanju pilatesa posebno ako ste početnik.

Pilates je namijenjen ženama i muškarcima svih dobnih skupina te također i djeci. Bez obzira na fizičko stanje polaznika pilates je moguće vježbati jer se svaka vježba može modificirati te raditi i dalje u pilates tehnici. Vježbe se izvode laganim ili srednjim intenzitetom ovisno o dinamici grupe.

Malo savjeta za kraj. Vježbajte dragi ljudi. Nađite program koji odgovara vašem karakteru, spremi i potrebama. Ako još niste dajte šansu pilatesu i ne čekajte neki slavni ponedjeljak ili prvi u mjesecu. Samo krenite. I najvažnije kada ste krenuli na vježbanje svakako svom instruktoru recite imate li neke specifične boljke ili ozljede. Budite redoviti i upoznajte svoje tijelo. Uložite u sebe i  vjerujte rezultati će doći.

Sretno.

Blanka Lasić

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *