Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Nedostatak vode: 6 posljedica na vaš organizam

voda02Doktori preporučuju ženama da piju i do 9 čaša vode na dan, a to nas zasigurno ostavlja da se zapitamo da li je to uopće vrijedno čestih izleta na toalet.

Donosimo vam 6 posljedica na vaš organizam koje bi nedostatak vode mogao prouzročiti pa prosudite sami:

1. Izglednije je da ćete imati zdravstvenih problema. Dokazano je da veći unos vode u organizam smanjuje mogućnost pojave bubrežnog kamenca, raka debelog crijeva ili urinarnog trakta te srčanog udara.

2. Nema vode, nema ni oživljavanja vašeg metabolizma. Jedno je istraživanje pokazalo kako se čovjekov bazalni metabolički tempo (sagorene kalorije u stanju mirovanja) ubrzava ukoliko tijelo postaje sve više hidratizirano.

3. Morat ćete jače naprezati moždane vijuge kako biste riješili jednake zadatke. Jedno londonsko istraživanje pokazalo je kako se mozak dehidriranih tinejdžera smežurao i stisnuo od stijenki lubanje pri rješavanju određenih problema te su ih rješavali duže nego tinejdžeri koji su pili dovoljno vode. Uzimanje dovoljno vode vraća mozak u njegovu normalnu veličinu.

4. Jedete više. Ukoliko popijete dvije čaše vode prije svakoga obroka, konzumirat ćete 75 do 90 kalorija manje tijekom obroka.

5. Izgledate naboranije. Istraživanja su pokazala kako voda „ispunjuje“ kožu, popunjava fine linije i bore te oživljava umornu kožu i vraća joj sjaj.

6. Lošije ste volje. U jednom istraživanju, muškarci i žene su podijeljeni u dvije grupe te je prva grupa zamoljena da odradi 60 do 75 minuta aerobnih vježbi bez konzumiranja dovoljno vode, a druga da odradi to isto, ali pravilno i dostatno hidratizirana. Nakon pokusa, dehidrirana skupina izjasnila se kako se osjeća zbunjeno, ljuto, deprimirano, iscrpljeno ili napeto.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *