Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

borba_protiv_nasilja_25. studenog prema odluci UN-a svake se godine obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kao podsjećanje na dan kada je 1960. godine diktator Dominikanske Republike Rafael Trujillo brutalno dao ubiti sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje su se borile za prava žena i protiv dikature.

Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima; od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. Činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena, govori dovoljno o ozbiljnosti problema.

Obiteljski centar pruža podršku i pomoć zlostavljanim ženama, psihološkom terapijom, savjetovanjem, pravnom pomoću i uputom, bračnim savjetovalištima te prije svega razumijevanjem i podrškom.

Obratite se, uputite poznanicu, susjedu, rođaku kojoj je potrebna pomoć, nemojte šutjeti o tome.
Svatko je zakonski dužan prijaviti nasilje!
Svatko ima pravo na život bez nasilja!!!

tatjana_juricDonosimo vam otvoreno pismo Tatjane Jurić, novinarke narodnog radia, koja je otvoreno progovorila o nasilju:

Samo je jednom jedan muškarac podigao ruku na mene. Pokušao podići. Još čuvam fotografije masnica koje mi je zadao u prvom naletu.

Bio mu je to prvi i zadnji put; pokazala sam mu vrata jer – žrtva ne pristajem biti. Sva odgovornost je na nasilniku, da. Ali na svakoj je ženi odgovornost da kaže: e nećeš!

Drugi je muškarac, moj tadašnji preplašeni poziv u pomoć potpuno ignorirao. U mojim očima, baš zbog (te) ignorancije, ovaj je drugi za mene možda i gori (zlostavljač) od prvog koji je krenuo silom. Ne znam.

Uostalom, danas su i jedan i drugi – posve nevažni. Ali, znam ovo:

Drage moje žene, ako imate tu sreću pronaći u svome partneru divnog i toplog, zrelog i staloženog muškarca, koji vas iskreno voli kao što i vi volite njega, koji vas tretira kao damu jer to i jeste, čuvajte ga!

Ali čuvajte ga samo i jedino pod tih uvjetima. Ako ne – pokažite mu vrata. Zaboravite: nemam di, nemam s čim, nemam kako, tu su djeca… Vrata! Doviđenja! Ne čekajte da vas ubije!

U MISLIMA NA MOJU SESTRIČNU KOJA JE OD SVOGA PARTNERA DOBILA DVA METKA U GLAVU PRED DJETETOM I NA VLASTITO ISKUSTVO SLABIH MUŠKARACA KOJI SE PRAVE FRAJERI, A SVE SU SAMO TO NE, NE BUDITE ŽRTVE!

Istina je brutalna, da, ali JEDINO NASILJE MOŽDA I GORE OD ONOGA KOJE OSTAVLJA MODRICE JEST – ŠUTNJA. NASILJE ŠUTNJOM i OKRETANJEM GLAVE – ubija podjednako kao i šamar, ruka, remen, metak ili… “stepenice”!

Prokažite zlostavljače! Jače smo od njih!

Tatjana Jurić

Foto: Facebook

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *