Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Kako spriječiti gubljenje vlastitog identiteta u vezi?

Kako spriječiti gubljenje vlastitog identiteta u vezi1Ljubav je sila koja pokreće sve oko nas.

Biti u vezi sa nekim čiji se osjećaji u potpunosti podudaraju sa vašima, jedan je od najboljih osjećaja na svijetu.

Međutim, nikada ne biste smjeli dopustiti partneru da utječe i na neki način tjera vas na mijenjanje odnosno, gubljenje vlastitog identiteta, bez obzira na to koliko van on značio. Često se događa da kada veza sazrijeva, potrebno je raditi kompromise s partnerom kako bi se održala stabilna i zdrava ravnoteža.

Međutim, ako su kompromisi i podnesene žrtve u vezi samo jednostrani, morate se ozbiljno preispitati. Ako nastavite zanemarivati vaše vlastite potrebe u vezi zbog “dobrobiti” vašeg partnera, na kraju ćete izgubiti vlastiti identitet. Kako bi spriječili da se to dogodi, morate shvatiti da ljubav ne znači učiniti sve za nekoga tko se ne trudi ni najmanje doprinijeti. Ovdje se radi o međusobnom dijeljenju, uzajamnom davanju i primanju. Radi se o tome da možete u potpunosti bez straha biti svoji i da bez razmišljanja možete raditi ono što želite.

Dakle, ako ne želite izgubiti identitet u vezi, pratite ovih 6 osnovnih koraka:

1. Radite stvari koje vam donose radost

Činjenica da ste s nekim u paru ne znači da sami ne možete imati sretne trenutke. Možete voljeti partnera svim srcem, ali to ne znači da biste trebali zanemariti i ignorirati svoje osobne potrebe. Ponekad morate i sebe staviti na prvo mjesto. Radite stvari oko kojih ste istinski uzbuđeni i strastveni. Uložite malo vremena i energije u brigu o sebi. Uostalom, ako niste sretni sami sa sobom, nikada nećete moći u potpunosti biti zadovoljni ni u vezi. Dakle, raditi stvari koje volite nije sebično već neophodno.

2. Izađite sami sa sobom za promjenu

Provedite dio svog slobodnog vremena u sami. Izvedite sami sebe u grad, otiđite u šoping. Uživajte malo sami sa sobom i svojim mislima. Usredotočite se na vlastite interese. Kad god se nalazite u vlastitom društvu, imate slobodu uživati ​​u životu bez straha da bi netko mogao suditi vašim izborima i preferencijama. Osim toga, omogućuje vam kvalitetno vrijeme koje vam je potrebno da promislite o svemu što vam je u mislima.

3. Ne gubite kontakt s obitelji i prijateljima

Ponekad dopuštamo našim partnerima da preuzmu kontrolu nad našim životima i izoliraju nas od naših najbližih ljudi. Na taj način, ne samo da gubimo vezu s prijateljima i obitelji, već gubimo i sebe. Kako bi spriječili da se to ne dogodi, pobrinite se da ostanete u kontaktu s ljudima izvan vaše veze. Provodite dio vremena sa najboljim prijateljima. Ne propuštajte važna obiteljska okupljanja. Ipak su to su ljudi koji su vam pomogli  rasti i bezuvjetno vas podržavali kao što to čine i dalje. Dakle, nemojte si dopustiti da zaboravite da u vašem životu postoje i druge vrijedne osobe osim vašeg voljenog partnera.

4. Postavite zdrave i jasne granice

U svakoj vezi potrebne su neke granice. One su u potpunosti neophodne, pogotovo kada je riječ o vašem osobnom identitetu kada ste u vezi. Da biste imali zdrav odnos s partnerom, morate moći  razgovarati o svemu i dati do znanja koje granice nikada ne smije prijeći. Naravno, morate ih pitati i o njihovim granicama i ograničenjima. Ovo će spriječiti buduće nesporazume i rasprave.

5. Ne dopustite da vas preuzmu emocije

Ljubav nas tjera da činimo lude i nezamislive stvari. Često nas emocije preuzimaju, ali postoje trenuci kada moramo znati osluškivati vlastite emocije i misli. Jer zanemarivanje vlastitih misli, logike i racionalnosti s izgovorom da to sve činimo iz ljubavi može na kraju stvoriti nepopravljivu štetu. Iako biti emotivan nije loše, ne smijete dopustiti da emocije vladaju vašim razumom jer to nikada ne može završiti dobro.

6. Ne bojte se ostaviti stvari iza sebe

Život je jedan veliki nered, kaotičan, zbunjujuć i nepredvidiv. Uz takvu nepredvidljivu prirodu nikada ne možemo znati što slijedi. Jednako vrijedi i za veze. Nije svaka veza dužna trajati niti postoji garancija za to. Ne možemo učiniti ništa drugo nego naučiti prihvatiti tu činjenicu. Dakle, kad dođe vrijeme, a vi i vaš partner odlučite krenuti svatko svojim putem, jednostavno krenite i ostavite sve to iza sebe. Misao da je bolje biti sam nego u vezi gdje gubite vlastiti identitet, pomoći će da se osjećate bolje i krenete dalje.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *