Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Kako izaći na kraj s jutarnjom tjeskobom?

tjeskoba01Jutarnja tjeskoba čest je problem užurbanog i stresnog načina života, a izlaženje s njome na kraj teško je čak i uz određenu medikaciju. Ukoliko vas jutarnja tjeskoba i anksioznost povremeno muče, radije posegnite za prirodnim rješenjima umjesto da odmah tražite lijekove. Naše tijelo liječi samo sebe, samo mu moramo pružiti priliku za to.

Vjerovali ili ne, spavanje nas može učiniti još tjeskobnijima. Istraživanja su pokazala da su ljudi, kojima je navika spavati više od 9 sati po noći, skloniji anksioznosti, depresiji i pretilosti te brojnim drugim zdravstvenim problemima.

Doduše, nedostatak sna nas također može dovesti do sličnih problema, tako da je bitno pronaći zlatnu sredinu. Osigurajte si 7-8 sati sna svake noći i razvijte naviku ranijeg odlaska na počinak te ranijeg buđenja kako biste ujutro stigli doručkovati i vježbati.

tjeskoba03Jutarnja tjelovježba je jedan od najefikasnijih načina borbe protiv tjeskobe i depresije. Daje vam energije i podiže raspoloženje te unaprjeđuje sveukupno zdravlje. Ne trebate se dizati u cik zore da trčite po parku, pogotovo u hladnijim mjesecima, ali jednostavne vježbe poput preskakanja užeta, čučnjeva ili istezanja su izvrsne te ih možete raditi u svojoj sobi. Primijetit ćete kako će vam jutra postati ljepša!

Bitno je pripaziti na jutarnji plan ishrane. Najbolji doručak su zobene kaše, jaja, omleti, voćni smoothie ili integralne palačinke, ali važno je da u svom doručku ne izostavite povrće. Bez obzira odlučite li se za zeleni smoothie, salatu ili svježe povrće, pobrinite se da to jedete svakoga jutra jer vas uspješno rješava tjeskobe. Povrće je puno klorofila i magnezija koji pomažu smanjiti napetosti, tjeskobu i poboljšavaju vašu koncentraciju te podižu razinu energije.

Iako je kava većini nas jutarnji pokretač, ako se želite riješiti jutarnje tjeskobe, ona vam tu neće puno pomoći. Dapače, velike količine kofeina u krvi povećavaju krvni tlak i razinu stresa što još više pogoršava vašu jutarnju tjeskobu. Smanjite unos kofeina, i iako će vam u početku biti teško (jer kava stvara ovisnost), kasnije ćete vidjeti sve blagodati proizašle iz toga. Umjesto kave radije posegnite za smoothiejem od povrća ili zelenim čajem. Zeleni čaj također sadrži kofein, ali je neusporedivo zdraviji od kave.

tjeskoba02Ako ujutro ne volite ili ne želite piti smoothie ili zeleni čaj, posegnite za običnom vodom ili u nju iscijedite malo limuna. Preporučljivo je piti najmanje 8 čaša vode dnevno, a prvu čašu biste trebali ispiti rano ujutro. Limun je odličan dodatak, jer ne samo što će vam pomoći ukloniti tjeskobu, on će ubrzati vaš metabolizam, pomoći vam probaviti doručak, podići razinu energije, poboljšati zdravlje vaše kože i još puno toga.

U borbi protiv jutarnje tjeskobe, ali i tjeskobe i depresije općenito, ključno je kontrolirati šećer u krvi. Kada vam je šećer prenizak ili previsok, osjećat ćete se umorno, tromo i pospano. Šećer može prouzrokovati rapidni porast adrenalina, što može dovesti do tjeskobe, hiperaktivnosti i teškoća pri učenju i koncentraciji. Pazite na unos šećera ili jednostavno ga izbacite iz prehrane. Vaše će se sveukupno zdravlje gotovo nevjerojatno poboljšati, a koža će vam biti čišća i blistavija.

Bez obzira na navedene savjete, ne smijete zaboraviti misliti pozitivno i biti zahvalni na svim lijepim stvarima koje se događaju vama i ljudima koje volite. Moć pozitivnog razmišljanja iznimno je jaka. Kada se budite s mišlju da ste dobro i da će dan koji je pred vama biti dobar, već ste se samim time otvorili svijetu da pred vas baci nove mogućnosti za uspjeh i sreću.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *