Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Halva

Vrijedno društvo PRASADAM KETERINGA otkrilo nam je tajnu pripreme orginalne Halve. Uživajte!

 

 

 

 

 

Sastojci:

Griz/pšenična krupica
1 maslac
Šećer
Vanili šećer
Cimet ( može a i ne mora)
Voda

Po želji, dolazi onaj dio kad kažem varijacije su bezbrojne. Možete, ali i ne morate ništa dodavati ovim osnovnim dodatcima.

Ako želite, možete dodat bilo koju vrstu orašida ili svježeg,suhog voća. Također po želji možete kad je Halva gotova, servirat je s bilo kojim prelivom koji Vama odgovara. Vanilija, čokolada, voćni sirup itd.

Pripremite si 2 lonca.
U jedan lonac stavite 1,5L vode, dodajte oko 5 šaka šećera, vanili šećer, te cimet ( 1 čajna žličica) ako ste odlučili ga dodati, i na laganoj vatri staviti da zakuha.

U drugi lonac, na skroz naj laganijoj vatri stavite 1 maslac, da se lagano rastopi. Kas se rastopi, ubaciti 12 dobrih šaka pšenične krupice/griz u maslac, i početi miješati. Na laganoj vatri stalno miješati, cirka 10-15 minuta. Nemojte dozvoliti da Vam zagori griz!

Kada je griz poprimio zlatnožutu boju, dodajte sada po želji, orašide da se još 1-3 minute uz griz poprže. U međuvremenu trebate istempirati da Vam voda kuha, ali da nije već isparila.

Maknite lonac sa grizom i stavite ga u sudoper, toplo preporučam, da se ne bi slučajno opekli, jer sada kuhajuču vodu ubacimo preko griza. Nastat će veliko isparavanje vode u vrućem loncu sa grizom. Odmaknite se i pričekajte 30tak sekundi, dok se isparavanje završiti, i odmah stavite lonac nazad na laganu vatru. Sada je vrijeme za ubaciti svježe voće ako ste se odlučili za tu varijantu.
Miješajte neprestano dok sva voda do kraja ne isparti, također preporučujem dugačku kuhaču, jer i nadalje uz proces isparavanja se stvaraju mjehurići koji prskaju, pa da se ne opečete. Nakon nekoliko minuta stalnog miješanja, lagano čete osjetiti kako je sva voda isparila, i smjesa Halve se lagano odvaja od ruba lonca. Halva je gotova kad se pri miješanju na kuhači „odlama“. Stari halva kuhari, definiraju da je najbolja, kad joj je konzistencija kao, „vlažan pijesak“. Kad je takva, gotova, imate dvije opcije, kojima se ja koristim.

1) Uzmite neku „protvu“ ( posudu za pečenje kolača), stavite Halvu unutra i lijepo izravnajte, ostavite da se ohladi, i zatim narežite na kockice, veličine po Vašoj želji.

2) Ostavite u loncu i vadite je najbolje s hvataljkom za sladoled ili nekom okruglom kutlačom, tako da dobijete okruglastu formu kao ovdje na slici.

Kao što već spomenuh, možete ali i ne morate prelit s nekim slatkim sosom. Uz orašide ili suho, svježe voće, može se i koristiti kokos, rogač itd.

Aleksandra Ivanković Mazzuka

Prasadam Ketering

Vegetarijanski i veganski katering

097/ 799 0258 ili 098/ 937 66 33

prasadam.narudzbe@gmail.com

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *