Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Dodjeljene donacije prikupljane humanitarnom akcijom Terry Fox Run

Organizatori humanitarne akcije Terry Fox Run – agencija MPG, Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, Zagrebački holding, hotel The Regent Esplanade i agencija Media Val – na današnjoj su konferenciji za novinare, održanoj uoči Svjetskog dana bolesnika, Institutu Ruđer Bošković te Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj uručili donacije prikupljene u okviru 12. izdanja akcije u Hrvatskoj.

Cilj je humanitarne akcije Terry Fox Run prikupljanje sredstava za istraživanje raka te pomoć oboljelima od te opake bolesti. Ukupno je prikupljeno 310.000 kuna od čega je polovicu iznosa primio Institut Ruđer Bošković za nabavu kemikalija i opreme potrebnih za istraživanje raka molekularnim mehanizmima, dok će druga polovica poslužiti Klinici za dječje bolesti Zagreb za kupnju neinvazivnih monitora koji se koriste u prepoznavanju boli kod djece.

Prof. dr. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, rekao je: „Iskreno smo zahvalni na donaciji koja će nam omogućiti nabavu četiri neinvazivna monitora za detektiranje boli kod manje djece. Poboljšanje procjene boli dovodi do unapređenja standarda liječenja, a time i podizanja kvalitete života oboljelog djeteta“.

„Kad se radi o borbi protiv raka, uvijek je prisutna potraga za novim i uspješnijim rješenjima. Trenutno se bavimo istraživanjem raka molekularnim mehanizmima koji se aktiviraju u odgovoru stanica tumora na kemoterapiju. Za potrebe takvog istraživanja koristit ćemo dio donacija, dok će se drugi dio iskoristiti za nabavu potrebnih kemikalija i opreme“, izjavila je dr. sc. Maja Osmak, znanstvena savjetnica Instituta Ruđer Bošković.

Humanitarna trka Terry Fox Run održana je 18. rujna prošle godine na Jarunu, a trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla u njoj je sudjelovalo više od 5.000 građana. Brojni su građani akciju podržali i kupnjom majica te pozivom na poseban Metronetov broj.

Edwin Loughlin, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, najavio je novo izdanje trke za 23. rujna 2012. te zahvalio svima koji su svojom plemenitošću i donacijama pridonijeli uspjehu lanjske humanitarne akcije. Ujedno je pozvao građane da se i u novo izdanje uključe u što većem broju.

„Uvjereni smo da će rad doniranih institucija otvoriti vrata novim spoznajama koje će unaprijediti naše razumijevanje ove bolesti te omogućiti inovativne načine dijagnosticiranja i liječenja raka“, rekao je doc. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, istaknuvši da je u posljednjih dvanaest godina održavanja trke u Hrvatskoj prikupljeno više od 4,5 milijuna kuna.

***

Klinika za dječje bolesti Zagreb je središnja i jedinstvena ustanova za zdravstvenu skrb djece i adolescenata u Republici Hrvatskoj. Ovo je ujedno i najveća dječja bolnica s ukupnom površinom od 13.500 m2 i 205 bolničkih postelja. Brigu o gotovo 11.500 pacijenata godišnje vodi 650 zdravstvenih djelatnika, gotovo svih specijalnosti i subspecijalnosti dječje medicine vodeći se geslom „Sve za dijete pod jednim krovom“. U Klinici za dječje bolesti Zagreb su osmijeh, nježnost i individualan pristup liječenju djeteta u kombinaciji sa znanjem i stručnosti prepoznati kao temelji za uspješno izlječenje i oporavak djeteta. Cilj Klinike je stvaranje suvremene dječje bolnice koja ispunjava sve tehnološke te materijalne uvjete i koja će nastaviti svojim radom pozitivno utjecati na promidžbu i ustrojstvo programa za zdravlje djece.

Institut Ruđer Bošković je javni znanstveni institut koji predstavlja središnju znanstvenu ustanovu na području prirodnih i biomedicinskih znanosti u Republici Hrvatskoj. Nakon osnivanja u svibnju 1950., istraživanja su započela 1954. godine u četirima odjelima na područjima teorijske, molekularne i nuklearne fizike i elektronike, a danas se 300 znanstvenika i oko 250 znanstvenih novaka u 82 laboratorija bavi istraživanjima teorijske i eksperimentalne fizike, fizike i kemije materijala, elektronike, fizičke kemije, organske kemije i biokemije, molekularne biologije i biomedicine te istraživanjem mora i okoliša. U Institutu je smještena znanstvena oprema velike vrijednosti namijenjena ne samo znanstvenim projektima, nego i akademskoj zajednici u RH te za potrebe gospodarstva.

###

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju prikupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Sponzorirani članak

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *